fredag 16 december 2011

Några skivor från kylen

Det jobbiga med hembakade pepparkakor är att de ska bakas ut. Det tar tid. Och de blir inte alltid så läckra som man vill. En sort som alltid blir perfekta är skivade pepparkakor med mandel och citron enligt det här receptet, som är löjligt enkelt och smidigt.

Smält 100 g smör (inte margarin),
1 dl strösocker och
3/4 dl sirap i en ganska så stor kastrull.

Blanda sedan ner kryddorna, och det är ungefär dubbelt så mycket som det brukar vara för jag vill ha riktigt, riktigt kryddiga och peppriga kakor (minska lite om du är försiktigare):
2 tsk malda nejlikor,
1 msk mald ingefära,
1 msk mald kardemumma och
2 msk mald kanel.

Och så hemligheten:
3 droppar Cedroolja*

Nu är det en underbar, seg, kryddig sörja i kastrullen. Då är det dags för det torra, som du har blandat i förväg:
3 1/4 dl vetemjöl,
1 1/2 tsk bikarbonat och
1 dl hackad mandel.

Blanda ner allt i kastrullen. (Varför dra på sig mer disk?) Rör och rör och rör tills degen blir blank och ta inte i mer mjöl, för det behövs inte. Den ska vara trevligt lös.

Så snart degen svalnat så pass att du kan ta i den och forma den till två korvar så gör du det och slår in dem i gladpack och lägger i kylen till nästa dag (eller i frysen i nån timme om du har bråttom). Ta fram och skiva med skarp kniv i tunna skivor och grädda i 175° i 6–8 minuter. Passa dem noga så att de inte blir brända.

Och så kan man ju ha de här korvarna i kylen nån vecka och skiva lite när man har lust och grädda. Julkorv, alltså. Inte illa.

/Maia

* Cedroolja står bland smaksättningar i välsorterade livsmedelsaffärer, t.ex. ICA, och kan ersättas med finrivet citronskal, men var då noga med att inte få med det bittra vita innanför citronskalet.


1 kommentar:

  1. Har delat denna på fb. låter som jättegoda pepparkakor som bara måste testas en dag. Tack för receptet. /Mervi

    SvaraRadera